Sınav İngilizcesi


Sınav İngilizcesi Nedir ?



Test tekniğine yönelik gramer ağırlıklı ve her sınav için spesifik olarak uygulanan bir programdır. Örneğin; bilgisayar tabanlı TOEFL sınavına hazırlanıyorsanız, buna yönelik bir program uygulanır.



Bu programlar ÖN HAZIRLIK ve HAZIRLIK olmak üzere ikiye ayrılır.



Eğer seviyeniz, A2-B1 düzeyinde ise ÖN HAZIRLIK, B2-C1 düzeyinde ise direkt olarak HAZIRLIK programına alınırsınız.



Tüm bunlar PROFICIENCY sınavlar için geçerlidir. ( Üniversite hazırlık atlama programını içermektedir. )



 



İngilizce Sınavları



» TOEFL



TOEFL ( Test of English as a Foreign Language), standartlaştırılmış bir test olup, Kuzey Amerika'da konuşulan İngilizce'yi anlama yeteneğinizi ölçmektedir. Standartlaştırılmış testler çoktan seçmeli sınavlar olup, pek çok kişiye uygulanıp bilgisayarlar tarafından değerlendirilir. Bu sınavlar ABD'de ve tüm dünyada geniş kapsamlı olarak kolej ve üniversitelere başvurularda ve profesyonel amaçlı olarak kullanılmaktadır.



» KPDS (Kamu Personeli Dil Sınavı)



KPDS nedir ? Bu sınav yabancı dil tazminatından yararlanmak isteyen 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu (aylıklarını bu kanunun ek geçici maddelerine göre alanlar dahil), 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 2802 sayılı Hakim ve Savcılar Kanunu, 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu ve 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanununa göre çalışmakta olanların, kadrolar karşılık gösterilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalışan personel ile 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 3/c maddesine tâbi sözleşmeli personelin katıldığı sınavdır.



Başvuru Koşulları : KPDS'ye başvuracak adaylar, önce basın yoluyla verilen ilanlarda veya ÖSYM internet sitesindeki basın duyurularında belirtilen tarihler arasında sınav ücretini ilgili banka şubesine gidip T.C. Kimlik Numaralarını (yabancı uyruklu adaylar hariç), ad ve soyadı bilgilerini vererek yatıracaklardır. Sonra bu ücreti yatırdıklarını gösteren Sınav Ücreti Banka Dekontunu, İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine, Üniversite Rektörlüklerine veya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) oturanlar ise "Bedrettin Demirel Cad., No: 101, Lefkoşa/KKTC" adresindeki ÖSYM Temsilciliğinde görevli personele göstererek "Başvurma Belgesi ve KPDS Kılavuzunu" alırlar.



Halen bir kurumda çalışmakta olan adaylar, Başvurma Belgelerini kılavuzda belirtilen kurallara göre doldurduktan sonra bu belgeyi kurumunun en üst amir veya onun görevlendireceği yetkililere onaylatırlar. Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavına (LES) girmek isteyenlerden bu sınavın yapıldığı tarihten itibaren bir yıl içinde bir lisans programından mezun olabilecek durumda olup KPDS'ye başvuranlar ile kendilerinden KPDS puanı istenen üniversite öğrencileri ile lisansüstü öğretim görmek isteyen lisans programı öğrencilerinden KPDS'nin yapılacağı tarihten itibaren bir yıl içinde mezun olabilecek durumda olanlar, Kayıt Kartlarını kendi üniversitelerine onaylatacaklardır. Adaylar onaylattıkları Başvurma Belgelerini ve sınav ücretini ödediklerini gösteren Sınav Ücreti Banka Dekontunu kılavuzda belirtilen tarihler arasında kendilerine en yakın İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri veya Üniversite Rektörlüklerine, KKTC'den başvuran adaylar ise Başvurma Belgeleri ve sınav ücretini ödediklerini gösteren Sınav Ücreti Banka Dekontu ile varsa ilgili belgelerini ÖSYM Temsilciliğine teslim ederler.



Bir fakülte veya yüksekokuldan mezun olup halen bir kurumda çalışmayan adaylar nüfus cüzdanı, diploma veya mezuniyet belgelerinin (yurtdışından mezun olanlar Diploma Denklik Belgelerinin) noter onaylı birer suretini Başvurma Belgelerine ekleyeceklerdir (Halen denklik işlemleri süren adaylar Yükseköğretim Kurulundan alacakları yazının bir fotokopisini ekleyeceklerdir). Bu belgelerin noter onaylı bir suretini eklemeyen adayların Başvurma Belgeleri işleme alınmayacaktır. Yurtdışı üniversitelerden mezun olan adaylardan Diploma Denklik Belgeleri veya denklik işlemleri süren adaylar için Yükseköğretim Kurumundan alacakları yazının bir fotokopisi yerine diplomalarının Türkçe tercümesini Başvurma Belgelerine ekleyen adayların başvuruları kabul edilmez.



Sınav ve Değerlendirme :



Sınav süresi 3 saattir (180 dakika). Almanca, Fransızca ve İngilizce'den yapılacak sınavlarda çoktan seçmeli testler kullanılır. Diğer dillerde sınav, test hazırlanabildiği takdirde bu yolla, test hazırlanamadığı takdirde, Türkçe'ye ve yabancı dile çeviri şeklinde yapılır. Çeviri için 150-200 kelimelik metinlerden yararlanılır. Sınavlarda sözlük ve sözlük görevi yapan yardımcı araçlar kullanılmaz.



Çoktan seçmeli testlerin uygulandığı sınavların cevap kâğıtları ÖSYM'de optik okuyucu ile okunacak ve her doğru cevap için bir puan verilecektir. Adayların doğru cevap sayıları toplanarak puanları bulunacaktır. Test hazırlanamayan dillerde çeviriler ÖSYM'de kurulacak olan jüriler tarafından değerlendirilir. Bu değerlendirme 100 tam puan üzerinden yapılır. 



Yabancı dil seviyesi tüm adaylar için geçerli olmak üzere 100 tam puan üzerinden,



90 - 100 arasındaki puanlar (A) seviyesi, 

80 - 89 arasındaki puanlar (B) seviyesi, 

70 - 79 arasındaki puanlar (C) seviyesi, 

60 - 69 arasındaki puanlar (D) seviyesi, 

50 - 59 arasındaki puanlar (E) seviyesi, 


olarak değerlendirilir.



Bu seviyelerden hangilerine ne miktarda tazminat ödeneceği ilgili mevzuata göre tespit edilir.



KPDS Kılavuzlarında, sınav esaslarının son şekli ve adayların Başvurma Belgelerini doldurmalarında onlara yardımcı olacak "İlçe Kodları", "Kurum Kodları", "Unvan Kodları", değişik amaçlar için kullanılacak dilekçe örnekleri verilmektedir.



 



» ÜDS Nedir?



Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı (ÜDS) 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 24. ve 65. maddeleri gereğince hazırlanarak 1 Eylül 2000 tarih ve 24157 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "Doçentlik Sınav Yönetmeliği" uyarınca doçent adaylarının gireceği merkezi bir sınavdır .



» Başvuru Koşulları



Bu sınava yabancı dil koşulunu karşılamak üzere sadece doçent veya doktora/sanatta yeterlik adayları girerler. Ayrıca, ÜDS sonuçları, yüksek lisans programlarına giriş için de kullanılabileceğinden, lisans programı mezunları ile lisans programlarının son sınıfında veya son sınıftan bir önceki sınıfta okuyan öğrenciler de bu sınava girebilirler. Ancak bu öğrencilerin ilgili üniversite ile irtibat kurarak, yüksek lisans programları için üniversitenin ÜDS sınav sonuçlarını kullanıp kullanmayacağını öğrenmeleri gerekir.



ÜDS'ye katılmak isteyen adaylar, önce basın yoluyla verilen ilanlarda veya ÖSYM internet sayfasındaki basın duyurularında belirtilen tarihler arasında kılavuz ve başvurma belgesinden oluşan başvuru evrakını, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetindeki herhangi bir üniversite rektörlüğünden ücreti karşılığında alırlar. Daha sonra sınav ücretini yatırmak için ilgili banka şubesine gidip T.C. Kimlik Numaralarını, ad ve soyadı bilgilerini vermeleri yeterli olacaktır. Türkiye Cumhuriyeti uyruğunda olmayan adaylar Başvurma Belgesinin Aday Bilgi Formu üzerinde yazılı 10 basamaklı Belge numarasını başına 0 (sıfır) koymak suretiyle T.C. Kimlik Numarası yerine kullanacaklardır. Adaylar, bu kılavuzda belirtilen kurallara göre doldurdukları Başvurma Belgesi ile sınav ücretini yatırdıklarını gösteren Sınav Ücreti Banka Dekontunu Başvurma Belgesini aldıkları üniversite rektörlüğüne teslim ederler.



» Sınav ve Değerlendirme



Sınav süresi 3 saattir (180 dakika). ÜDS'de sınav alanı ile ilgili olarak kelime haznesi, gramer bilgisi ile yabancı dilde okuduğunu anlama ve tercüme becerisini yoklayan sorular bulunur.



ÜDS'de uygulanacak testler, çoktan seçmeli sorulardan oluşur, sınavda sözlük ve benzeri yardımcı araçlar kullanılmaz.



Çoktan seçmeli sorulardan oluşan testlerin uygulandığı bu sınavın cevap kâğıtları ÖSYM'de optik okuyucu ile okunur ve her doğru cevap için bir puan verilir. Adayların doğru cevap sayıları toplanarak 100 üzerinden ÜDS puanları hesaplanır.


Tümü

Ertuğrul Mah. Kızılay Cad. No: 7 Daire: 1-2 Süleymanpaşa / Tekirdağ
0 (282) 260 02 01
tekirdag@amerikankultur.org.tr
www.akdtekirdag.com ©
X